آخرین مطالب

روغن حیوانی ناب و معطر، سوغات بی نام و نشان دلفان گزارش

روغن حیوانی ناب و معطر، سوغات بی نام و نشان دلفان

  بزرگنمایی:
دلفان از قطب های مهم تولید روغن حیوانی در کشور است، فرآورده مرغوب و معطری که عشایر این شهرستان در اوج گمنامی تولید می کنند و همچنان روش های سنتی را برای فروش آن بکار می گیرند.

دلفان از قطب های مهم تولید روغن حیوانی در کشور است، فرآورده مرغوب و معطری که عشایر این شهرستان در اوج گمنامی تولید می کنند و همچنان روش های سنتی را برای فروش آن بکار می گیرند.

به گزارش تمدن لر، دلفان یکی از کانون های مهم عشایری در استان لرستان است که نقش مهمی در تولید گوشت و فرآورده های دامی دارد و یکی از این فرآورده ها و دستاورد دیرینه زنان سخت کوش این عشایر، روغن حیوانی است.

وجود مراتع و چمنزارهای مرغوب، کوه های انباشته از پوشش جنگلی مناسب و گونه های گیاهی معطر موجب شده است روغن حیوانی تولیدی عشایر و دامداران دلفان از مرغوبترین روغن های کشور باشد به نحوی که بو و عطر خاص آن زبانزد می باشد و هرچند ناشناخته مانده است اما مشتریان معدود خود را دارد.

"فردوس جمشیدی" از عشایر منطقه "قمش" درباره طرز تهیه روغن حیوانی می گوید: پس ازجمع آوری شیر گوسفندان، آن را درون یک دیگ بزرگ ریخته و می جوشانیم، پس از مدتی آن را از روی آتش برمی داریم و در گوشه ای می گذاریم تا کمی ولرم شود، سپس با ریختن مقداری مایه ماست به آن شیر، آن را خوب به هم می زنیم و به اصطلاح آن را "چین" می زنیم .

وی افزود: در مرحله بعد، آن شیر را درون ظرف های کوچک و بزرگی می ریزیم و در جای مناسبی خوب می پوشانیم، پس از طلوع آفتاب به سراغ شیرهایی که تبدیل به ماست شده اند می رویم تا آنها را درون مشک ریخته و با افزودن مقداری آب و نمک به دوغ و کره تبدیل کنیم.

به گفته این زن عشایر پس از آنکه دوغ آماده و کره آن بصورت گلوله هایی درون مشک جمع شد، کره آن را جدا می کنند و این کار را تا چند روز ادامه می دهند تا کره به اندازه کافی جمع آوری شود، سپس کره ها را داخل دیگ بزرگی روی آتش می گذارند تا به اندازه کافی بجوشد و پس از تصفیه کردن، روغن سفید و خالصی را با عطر خاص بنام روغن حیوانی تولید می کنند.

روغن حیوانی انواع مختلفی دارد به گونه ای که روغن برگرفته از شیر گاو زرد رنگ و روغن برگرفته از شیر گوسفندان سفید رنگ است، این روغن را در زبان لکی با عنوان "روغن دان/ رین دون" می شناسند که این واژه برگرفته از کلمه عربی "دَهُن" به معنی روغن خالص است که با تغیر واژگانی به "دان" مبدل شده است.

طعم این روغن بستگی زیادی به نحوه خوراک و چرای دام دارد که به‌ دلیل چرای گله‌های گوسفند به ویژه در منطقه سرکشتی دلفان که دارای مراتع غنی است، این روغن از طعم و مزه خاصی که حاصل گیاهان معطر کوهی می‌باشد برخوردار است.

زنان عشایر با پختن نان محلی بنام کُلیره (kolerah )که در واقع همان نان مقدس در ایران باستان بوده است آن نان داغ را با روغن حیوانی آمیخته می سازند و از آن خوراکی بنام "چِنگال" به دست می آورند که به عنوان میان وعده غذایی استفاده می شود.

روغن حیوانی تولید دام‌های عشایر دلفان به دلیل تعلیف گوسفندان از گیاهان متنوع مرتعی، سرشار از اسیدهای چرب خوش بو و خوش طعم با انرژی بسیار بالا است و یک کارشناس نیز می گوید: از نظر طب سنتی، روغن حیوانی دارای خواص فراوانی از جمله در زمینه‌های استخوان‌سازی، کاهش غلظت خون، چربی‌های زاید شکم، شادابی و سفیدی پوست و سم زدایی از بدن است.

به گفته دکتر محمد سیف تغذیه سلول های عضله قلب از اسیدهای چربی است که تنها در روغن حیوانی به وفور یافت می شود.

حاجی کرم عزیزی از عشایر دلفان نیز می گوید: روغن حیوانی ما کاملا طبیعی است و هیچ مواد ناخالصی به آن افزوده نمی شود که همین دلیل اصلی مرغوبیت و خوش بویی آن است و بسیاری افراد غیربومی قبل از زمان تولید آن را از عشایر پیش خرید می کنند.

وی اظهار داشت: سالانه 50 کیلوگرم روغن حیوانی از شیر دام هایم تولید می کنم که تمام آن را از تهران پیش خرید می کنند.

تولید سالانه 12 تن روغن حیوانی در دلفان

در شهرستان دلفان بیش از 2 هزار خانواده عشایری وجود دارد که نقش مهمی در تولید گوشت قرمز و فرآورده های دامی دارند، هم اکنون قیمت یک کیلوگرم روغن حیوانی بهاره ناب و خالص در شهر نورآباد بیش از یک میلیون تومان و روغن پاییزه 800 هزار تومان است .

رییس امور عشایر دلفان می گوید: یکهزار و 250 خانوار عشایری کوچ رو و نیم کوچ رو با هفت هزار نفر جمعیت در این شهرستان زندگی می کنند که نقش مهمی در تولید گوشت و فرآورده های دامی دارند و 25درصد پروتئین مورد نیاز منطقه را تامین می کنند.

فتحعلی جهانی افزود: عشایر دلفان، 100 هزار راس دام سبک و سنگین و 15 هزار قطعه طیور دارند و سالانه هزارتن گوشت قرمز ،80 تن کشک و 120 تن پشم و موی بز تولید می کنند.

وی بیان کرد: روغن حیوانی یکی از فرآورده های لبنی و مهمترین و با کیفیت ترین محصول تولیدی حاصل دسترنج زنان عشایر دلفان است که سالانه 12 تن تولید و به سایر استان ها صادر می شود.

گفتنی است یکی از مشکلات عرضه روغن حیوانی دلفان به بازارهای داخلی و خارجی، نبود صنایع تبدیلی و کارگاه های بسته‌بندی در منطقه است که عشایر محصول تولیدی را به دیگر شهرها می فروشند و گاهی بنام استان دیگری آن را به مشتریان معرفی می کنند (روغن کرمانشاهی) چراکه روغن دلفان، همچنان برای بسیاری ناشناخته است.

روغن حیوانی دلفان، مطبوع، بی نقص و گمنام

این درحالیست که با ایجاد برند و راه اندازی صنایع بسته بندی می توان روغن حیوانی دلفان را با نام لرستان و به صورت فرآورده ای دارای نشان استاندارد به بازار عرضه کرد.

فرماندار دلفان نیز با بیان اینکه روغن حیوانی در کنار عسل و نخود از مهمترین سوغات این شهرستان است تصریح کرد: در نظر داریم بهار سال آینده، در راستای معرفی این محصول، جشنواره روغن حیوانی دلفان برگزار نماییم که نقش مهمی در تبلیغ آن خواهد داشت.

اصغر قهرمانی گفت: مدیریت اجرایی شهرستان برای ورود بخش خصوصی جهت راه اندازی صنایع بسته بندی فرآورده های دامی به ویژه روغن حیوانی آمادگی دارد و از سرمایه گذاران بخش خصوصی در این زمینه به ویژه در راستای پرداخت تسهیلات استقبال می کند

وی با اشاره به ضرورت برندسازی برای روغن حیوانی دلفان افزود: امور عشایر شهرستان و اداره کل استان، باید این موضوع را پیگیری نمایند تا روغن تولیدی با نام دلفان به بازارهای داخلی و خارجی گردد.

به هرروی، روغن حیوانی دلفان محصول بی نام و نشانی است که با نام دیگر شهرها عرضه می گردد و هرچند درآمد به نسبت خوبی دارد اما علاوه بر اینکه حاصل دسترنج زنان عشایر منطقه نادیده گرفته می شود می توان با معرفی درست، ایجاد صنایع فرآوری و بازاریابی اصولی، درآمد بسیار بیشتری بابت این زحمت، نصیب عشایر شهرستان کرد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

رسانه های لرستان ظرفیت بزرگی هستند

«کشت و صنعت ماهور دشت‌یافته»؛ دومین شهرک صنعتی غیردولتی لرستان وارد مرحله بهره‌برداری شد

انسجام ملی، مقاومت ملی، کارآمدی و سرمایه اجتماعی؛ چهار راهبرد دولت برای عبور از شرایط سخت است/ توسعه لرستان وارد ریل جدیدی شده است/ دولت این استان را فراموش نخواهد کرد

31 شهریور؛ فرصت مشارکت در ساختن آینده لرستان با «نشان‌دار کردن مالیات»

کسب رتبه اول شرکت توزیع نیروی برق استان لرستان در طرح مهتاب

پیش‌بینی تولید 35 هزار تن گوجه‌فرنگی در لرستان

قبولی 128 دانش‌آموز تحت حمایت کمیته امداد در مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی

تخلیه قلعه فلک و افلاک ، دغدغه‌ی سردار شهید سلامی بود

اراده شهردار جوان و با انگیزه خرم‌آباد، برای تحول چهره شهر ستودنی است

هشدار رهاسازی آب از سدهای ایوشان و تاج امیر لرستان

پلمب آسانسور ناایمن مجتمع پزشکی در خرم‌آباد

جریمه 10 میلیارد ریالی قاچاقچی دام در پلدختر

هشدار دادستان مرکز لرستان در خصوص رعایت حجاب

پوشش رایگان بیمه سلامت برای دهک‌های اول تا پنجم در لرستان

سخنگوی سپاه: رسانه‌ یکی از ابزارهای اصلی جنگ ترکیبی است

پل شهدای اقتدار خرم‌آباد آماده بهره‌برداری است

آغاز مسابقه میدان یار گروه های مردمی لرستان

رسانه‌های لرستان در خط مقدم جهاد تبیین و روایتگری ایستادند

46 طرح مخابراتی به ارزش 787 میلیارد تومان در لرستان آماده بهره‌برداری است

بهره‌برداری از 36 میلیارد تومان پروژه منابع طبیعی لرستان همزمان با هفته دولت

کشف 110 کیلوگرم موادمخدر در لرستان

لرستان، میزبان 740هزار کلنی زنبور عسل

770 میلیارد پروژه کشاورزی در لرستان افتتاح می‌شود

43 روستای لرستان در هفته دولت آبرسانی می‌شود

واگذاری 120 سامانه خورشیدی به عشایر لرستان

آغاز رقابت بیش از 33 هزار داوطلب لرستانی در آزمون سراسری 1405

افتتاح ایستگاه پمپاژ آب اسماعیل‌آباد دلفان لرستان

آغاز پانزدهمین مرحله واکسیناسیون طیور بومی ،گامی بلند در راستای کمک به معیشت روستائیان

برداشت انجیر سیاه از انجیرستان های لرستان

اجرای طرح خانه امید برای خانه دار شدن کارگران واحدهای صنعتی و معدنی لرستان

اتصال 179 مدرسه لرستان به شبکه پرسرعت فیبر نوری

انتصاب رئیس کل جدید دادگستری لرستان

برج‌های دوقلو خرم‌آباد در مسیر تعیین تکلیف؛ شهرداری آماده جذب سرمایه‌گذار شد

پرداخت 18 هزار میلیارد تومان تسهیلات در یک سال

آزمایشگاه تخصصی سیلندرهای فولادی در الیگودرز بهره‌برداری شد

تولید 25 درصد لباس فرم دانش‌آموزان لرستان در هنرستان ها

تداوم طرح ملی کشاورزی حفاظتی در لرستان؛ کشت گندم در دو قطعه مقایسه‌ای

اجلاس رؤسای آموزش و پرورش کشور در لرستان+فیلم

توقیف 57 وسیله نقلیه حادثه ساز در خرم‌آباد

پیام مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران لرستان به مناسبت سالروز ورود آزادگان سرافراز به میهن اسلامی

دستگیری قاتل سه جوان معمولانی در لرستان

711 میلیارد تومان مالیات برای پروژه‌های اولویت‌دار لرستان نشان‌دار شد

کاهش ترافیک مرکز شهر خرم‌آباد با پل‌های قاضی و افلاک

پل قاضی خرم‌آباد تا دو ماه آینده افتتاح می‌شود

کشف 8 مورد جعل علامت استاندارد بر روی کالاها در لرستان / انجام یک هزار و 200 مورد بازرسی از واحدهای صنفی لرستان

مشکلات فرهنگی مهم ترین عامل کمبود اهدا عضو در استان است

گزارشگر بومی در حاشیه، مهمان یزدی در میکروفون

گردش حساب پتروشیمی باید در استان متمرکز شود

846 پروژه در هفته دولت افتتاح و کلنگ زنی می‌شود

شناسایی بیش از 14 هزار بیمه‌شده جدید در لرستان