آخرین مطالب

اهمیت فرزندآوری در جامعه /پژمردگی خانواده های بدون فرزند اجتماعی

اهمیت فرزندآوری در جامعه /پژمردگی خانواده های بدون فرزند

  بزرگنمایی:
یادداشت: فاطمه کردعلیوند

به گزارش تمدن لر، تشکیل خانواده و فرزندآوری، از جنبه‌های مهم زندگی برخی از افراد به شمار می‌آید؛ به باور اغلب جامعه شناسان خانواده، فرزندآوری و فرزنداری در ایران و جهان آن قدر مهم است که قرن‌های طولانی، زنان با هویت فرزندآوری در کنار خانه داری و شوهرداری، تعریف می شدند.
 بخشی از فرهنگ جامعه ما مترادف با ریشه‌هایی است که در آن مرد خوب مردی است که عیال و فرزندان بیشتری دارد؛ خرج خانواده را می‌دهد؛ زن خوب هم زنی است که به خانواده خویش اهمیت بیشتری می‌دهد؛ غذای بهتری می‌پزد و بسیار فرزند می‌آورد.

فرزندآوری و فرزندپروری آثار سودمند بسیاری در رشد معنوی، بروز استعدادهای والدین، رشد مادی، توسعه روابط اجتماعی، آرامش گری، احساس ارزشمندی و دیگر جنبه های مهم زندگی فرد به همراه دارد. اما به دلیل دگرگونی های ویژه در سبک زندگی افراد، یکی از مشکلات اساسی در عصر حاضر، بی رغبتی به فرزندآوری و فرزندپروری است و اگر این فرایند ادامه یابد، در سال های نه چندان دور با جمعیتی پیر و فرسوده روبه رو می شویم؛ در نتیجه بنیان های اقتصادی، تولیدی، اجتماعی و سیاسی با آسیب های جدی مواجه است.

به عقیده روانشناسان، شادکامی یکی از مولفه های اساسی زندگی محسوب می شود و یکی از عوامل بسیار شادی آفرین برای والدین، نخستین دیدار آنها با فرزندان خویش، پس از تولد است. هم زمان با تولد فرزند، زن و شوهری که صاحب فرزند شده اند، پدر و مادر خطاب می شوند و زندگی خود را معنادارتر از گذشته می یابند؛ بعدها نیز شنیدن لفظ «مامان» و «بابا» از کودک برای آنها لذت بخش خواهد بود.

فرزندآوری یکی از فرایندهای زیربنایی در تحکیم و رضایتمندی خانواده است و اندیشه فرزندآوری در ایجاد آرامش و استواری و کارآمدی خانواده تأثیر زیادی دارد. پژوهش های زیادی نشان داده است که نبودن فرزند در محیط خانواده یکی از عوامل ناپایداری زندگی مشترک محسوب می شود.

فرزند، به ویژه فرزند خردسال، پیوند دهنده مادر و پدر است و از این رو بی فرزندی و کم فرزندی باعث تزلزل خانواده می شود. تحقیقات نشان می دهد در سال های 1951 و 1952 نیمی از خانواده هایی که در ایالت آیووا در ایالات متحده أمریکا قربانی طلاق شدند، کسانی بودند که فرزند کوچک نداشتند.

رفتارهای باروری و فرزندآوری موضوعات پیچیده و دارای ریشه های فرهنگی، رفتاری و عقیدتی است که در بستر انتقال جمعیت و توسعه اقتصادی و اجتماعی تغییر می یابد. اما در شریعت اسلام، آیات قرآن و روایات متعددی وجود دارد که از آنها ارزشمند بودن فرزندآوری را یادآور می شود.

باروری در تمام ادیان وجود دارد و رعایت دستورات معنوی اسلام برای حفظ حریم خانواده می تواند به ازدواج زودهنگام و در نتیجه به باروری بیشتر منجر شود.

همچنین با نگاهی گذرا به آیات و روایاتی که درباره فرزند بیان شده است، می توان به نگرش اسلام به فرزند و اهمیت آن آگاه شد و اینگونه مطرح کرد که اسلام نگرشی مثبت به فرزندآوری داشته و با ادبیات گوناگون، مسلمانان را به فرزندآوری تشویق کرده است.

مهارت های فرزندپروری

از سویی دیگر تعابیر موجود در آموزه هایی دینی پیرامون فرزند و جایگاه او در خانواده، بدون فرزندپروری و تربیت شایسته مصداق پیدا نمی‌کند. در آیات قرآن و روایات معصومان، به طور مکرر این نکته یادآور شده است که گرچه فرزند برای والدین زمینه ساز رشد، آرامش و بالندگی هستند، اما اگر به نحو شایسته تربیت نشوند، آسیب های فراوانی برای خانواده و جامعه به دنبال دارد.

در حقیقت پرورش فرزند باید بر اساس اصول، دانش و مهارت های تربیت کودکان به روشی سازنده و غیر مخرب باشد که این اصول از باورها، فرهنگ و ارزش های خانواده و جامعه است.

به طور تقریبی نگاه همه فرهنگ ها و ادیان بر اهمیت آموزش مهارت های زندگی در دوران کودکی متکی است و خانواده، به ویژه مادر به عنوان نخستین مراقب، در شکل گیری هویت و شخصیت کودک و آموزش این مهارت ها، نقشی تاثیرگذار دارد.

تحقیقاتی گسترده در مورد سبک های فرزندپروری و آثار آن صورت گرفته و چندین سبک مثل: فرزندپروری مستبدانه، سهل گیرانه، مسامحه کارانه و مقتدرانه را در این زمینه مطرح است؛ اما با توجه به اصول اسلامی برای تربیت فرزند و تفسیر اندیشمندان از این مسائل، می توان مطرح کرد که سبک فرزندپروری مقتدرانه نزدیک ترین روش به روش تربیتی اسلام است و سبک های فرزندپروری سهل گیرانه و مسامحه کارانه از سبک های نهی شده از نظر اسلام عنوان شده است.

سبک فرزندپروری مسوولانه نیز یکی از بهترین روش فرزندپروری از دیدگاه اسلامی است که مشابه با سبک تربیتی مقتدرانه از دیدگاه غربی است. به طوری که روش تربیتی مسوولانه در راستای هدف نهایی تربیت انسان و رسیدن به کمال قرار دارد.

اهمیت این موضوع زمانی بیشتر می‌شود که پدر و مادر به سنین پیری می رسند و محیط خانه به آشیانه‌ای ساکت و بی فروغ تبدیل می‌شود و به دلیل نداشتن فرزند، مجبورند در خانه سالمندان یا گوشه خانه‌ای خاموش، عمر خود را در تنهایی و رنج سپری کنند.

اگر به مسئله فرزندآوری از بعد اجتماعی نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که فرزندآوری یک پتانسیل ارزشمند برای هر جامعه‌ای محسوب می‌شود، هنگامی که جامعه‌ای جوان داشته باشیم قطعاً توسعه پیشرفت و موفقیت را در پیش خواهیم داشت، اما جوامعی که دارای متوسط سن بالا هستند عموماً علاوه بر هزینه‌های بسیار بالا مشکلات و چالش‌های فراوانی را دارند این نیرو و پتانسیل جوانان است که زمینه را برای دستیابی به تعالی در هر جامعه فراهم می‌کند در تعالیم دین اسلام خصوصاً شیعه نیز بر این مهم تاکید ویژه شده است.

یادداشت: فاطمه کردعلیوند


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

ویدئو| افتتاح 4 پروژه بزرگ وزارت نیرو با دستور رئیس جمهور

مجوز کارشناسی ارشد «سلامت سالمندان» در دانشگاه علوم پزشکی لرستان صادر شد

نخستین نمایشگاه تخصصی گردشگری در خرم‌آباد برپا می‌شود

آبرسانی پایدار به 132 روستای لرستان

بدون هیاهو، وزارت نیرو پای کار ایران است

آینده کشور به نوع نگرش ، حرکت و پرورش نوجوانان بستگی دارد/ کاهش دوز سیاست در آموزش و پرورش

مسیر راهپیمایی 13 آبان در شهرهای لرستان اعلام شد

برگزاری دوره آموزشی استاندارد‌های بتن آماده در لرستان

دستگیری کلاهبردار رسید ساز جعلی در خرم آباد

اجرای 35 پروژه لرستان در قالب طرح «نشان‌دار کردن مالیات‌ها»

مسابقه ی خاطره نویسی با موضوع جنگ دوازده روزه برای دانش آموزان تمام مقاطع سطح استان برگزار می شود

قاچاقچی کالا در لرستان افزون بر 17 میلیارد ریال جریمه شد

کشف 60 کیلوگرم تریاک در عملیات مشترک پلیس لرستان و خوزستان

جای خالی بسیج رسانه در هیأت منصفه مطبوعات لرستان، خلأی در عدالت رسانه‌ای

با فراهم شدن زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاران با خیال راحت به منطقه ویژه اقتصادی ازنا بیایند

سوخت نیروگاه‌ها ذخیره شده و صنعت برق آماده زمستان و تابستان آینده است

مانور پدافند غیر عامل در نیروگاه سیکل ترکیبی لرستان با همکاری سازمان آتش نشانی و اورژانس شهرستان خرم آباد برگزار شد

استخراج و فروش غیرمجاز رمزارز به نوعی قاچاق برق است‌

درخشش استان لرستان در کنفرانس ملی مخابرات کشور

مدیریت مصرف و هوشمندسازی، مسیر جدید صنعت برق ایران است

آماده خدمت صادقانه به خانواده‌های شهدا و ایثارگران هستم

مصطفی آزادبخت به‌عنوان مدیرکل بنیاد شهید لرستان معرفی شد

خرم‌آباد، شهرداری نمونه کشور در توسعه سامانه پایش هوشمند شهری

عزل شهردار دورود با رأی اکثریت اعضای شورا

طرح «طاها» باهدف اتصال کسب‌وکارهای خرد و کارگاه‌های محلی به بازارهای بزرگ اجرا می‌شود

جلسه هماهنگی برنامه‌های سی و سومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در لرستان برگزار شد

گسترش همکاری توانیر و ایران‌ترانسفو برای ارتقای فناوری و تأمین ترانسفورماتورهای اوج بار 1405

محکومیت 254 میلیارد ریالی کارخانه متخلف در لرستان به‌دلیل قاچاق پارچه

پلمب سه واحد صنفی متخلف در لرستان

صادرات 10 تن داروهای دامی از لرستان به مقصد افغانستان و پاکستان

تأیید 9 ساختگاه برای احداث نیروگاه خورشیدی در لرستان / گامی مهم برای توسعه انرژی‌های پاک در استان

فرهنگ «نه به تیراندازی» را در جامعه نهادینه کنیم

پیشرفت 58 درصدی راه‌آهن دورود ـ خرم‌آباد

قرارداد 61 میلیارد تومانی برای توسعه زیرساخت‌های منطقه ویژه اقتصادی ازنا منعقد شد

خرم‌آباد زیباتر می‌شود؛ آغاز طرح تحول فضای سبز شهری

رشد 4 هزار مگاواتی تقاضا و برنامه احداث 11 هزار مگاوات نیروگاه جدید تا تابستان 1405

تمدید مهلت اصلاح و استرداد اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده تابستان تا 25 آبان‌ماه

جریمه 818 میلیون تومانی قاچاقچی پوشاک در خرم‌آباد

راه‌اندازی سایت تلفن همراه اول پشت‌بامی اداره‌کل بهزیستی خرم‌آباد

ایران در جمع کشورهای پیشرو جهان در فناوری هوشمندسازی برق

صدور سند برای بناهای تاریخی لرستان

تمرکز بر راه سازی در لرستان با 19 پروژه کلیدی

پدافند غیرعامل یک مولفه برای حکمرانی در شرایط بحرانی است

محورهای پر تصادف لرستان ایمن‌تر شود

موافقت با 26 طرح در کارگروه امور زیربنایی لرستان

21 هزار نشت گاز در لرستان شناسایی شد

تأیید بازنشستگی پیش از موعد 753 کارگر لرستانی

بیش از 43 هزار بیمار صعب العلاج در لرستان نشان‌دار شدند

میزبانی درخشان لرستان در رقابت‌های دوآتلون دختران المپیاد استعدادهای برتر کشور در خرم‌آباد

اجرای 20 پروژه آموزشی در قالب طرح «نشان‌دار کردن مالیات‌ها» در لرستان