آخرین مطالب

یکانی از اهداف توسعه هزاره! یادداشت

یکانی از اهداف توسعه هزاره!

  بزرگنمایی:
یادداشت: اکبر بابایی

اهداف توسعه هزاره در واقع هشت هدف مشترک بودند که در سال 2000 در سازمان ملل بر سر آن‌ها توافق شد و طی یک برنامه زمانبندی مقرر گردید این اهداف تا سال 2015 میلادی تأمین شوند بلکه به چالش‌های اصلی توسعهٔ جهان پاسخ داده شود. این اهداف در بیانیه‌ای با عنوان بیانیه هزاره در ماه سپتامبر سال 2000 مطرح و توسط 189 کشور پذیرفته شده و 147 نفر از سران سیاسی آن را امضا کرده‌اند.

با این مقدمه به یکانی از هشت آرمان و هدف مشترکی اشاره می‌کنیم که در کنار دو شاخصه‌ی مهم اجتماعی، اقتصادی و البته توجه و برنامه‌ریزی دقیق و منسجم برای پیشبرد اهداف نهفته در آن‌ها مفهوم توسعه پایدار را به واقعیت پیوند خواهند زد، مساله مهمی که شرایط وجودی آن در ایران همواره و در همه حال منحصر بفرد بوده است.

تضمین پایداری محیط زیست، یکی از هشت آرمان و اهدافی است که جامعه بین‌الملل بر روی آن‌ تاکید فراوان داشته تا جایی که گنجاندن اصول توسعه‌ی پایدار در بین سیاست‌ها و برنامه‌های کشورها، بر آغاز روند معکوس اتلاف منابع محیط زیست اشاره دارد. با این حال باید دید برنامه‌ریزی‌های کلان کشور در راستای دستیابی به این آرمان و هدف تا چه میزان متضمن پایداری محیط زیست بوده است؟ 

طبق این تعاریف، تضمین پایداری محیط زیست همگام و همسو با جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی توسعه پایدار را رقم خواهند زد که این مساله به معنی توسعه و پیشرفت نسل حاضر با حفظ منابع برای توسعه نسل آینده است.

در توسعه پایدار باید رشد اجتماعی را که در آن نیازهای همه افراد برآورده ‌شده، فراهم آورد، حفاظت موثری از محیط زیست به عمل آورده و در مصرف منابع طبیعی با دقت عمل نمود، هم‌چنین این توسعه باید رشد پایدار و رونق اقتصادی را به همراه داشته باشد.

اما از آنجایی که معمولا سیاست‌ها و راهبردها در مورد مسائل مختلف کشور همواره با آزمون و‌ خطا همراه بوده است و نظم دقیقی در اجرای برنامه‌ها دیده نمی‌شود از اینرو رسیدن به اهداف مورد نظر در خصوص یکانی از اهداف هشت گانه توسعه هزاره هم شاید خالی از اشکال نباشد، اشکالاتی که نه به صورت خرد بلکه در ابعاد کلان آن علاوه‌بر صرف زمان و هزینه‌های هنگفت توفیقات چندانی به دنبال نداشته است.

افزون‌ بر آن‌چه پیشتر گفته شد، در پی آزمون و خطاهایی که گاها به دلیل عدم مدیریت قوی و راهبردی پیش آمده متاسفانه با اتلاف منابع طبیعی و خسارات جبران ناپذیر بر پیکره محیط زیست به این موضوع اشاره دارد که شاید ناکارآمدی برنامه‌های طراحی شده نه تنها حفاظت و ارتقا منابع را به دنبال نداشته بلکه خطرات جدی را متوجه نسل‌های آینده کرده است.

باید گفت آنطوری که جایگاه محیط‌زیست در توسعه پایدار کشور بسیار حایز اهمیت و حیاتی عنوان شده است اما نوع نگاه و برخورد با این مقوله مهم هیچ‌ نشانی از آن همه تاکید و سفارش در نزد مردم و مسئولان نداشته است، بد نیست بدانید عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی ارکان توسعه را شکل می‌دهند اما محیط زیست به عنوان رکنی از ارکان توسعه پایدار نقش پشتیبان کننده را بازی می‌کند، پس یقین بدانید بدون حفظ و ارتقا اجزا نمی‌توان انتظار داشت که یک سیستم به شکل درستی کار کند.

واضح است، دستیابی محیط زیست کشور به جایگاه متناسب با شان خود در فرآیند توسعه دارای الزاماتی است که همه آحاد مردم و به ویژه تصمیم گیران در زمینه حفظ محیط زیست با این الزامات روبرو بوده و ملزم به رعایت آن‌ها هستند. در همین رابطه الزام تعهدات بین‌المللی یکی از موضوعاتی است که از طریق کنوانسیون‌های مختلفی که ایران عضویت آنها را قبول نموده اعمال می‌گردد و همین موضوع با عضویت ایران در بیانیه هزاره سوم به این موضوع اشاره دارد که کشور ما بایستی همگام و همراه با دیگر نقاط دنیا به اجرای برنامه‌های حفاظتی و ارتقا بخشی به مسائل زیست محیطی بپردازد تا بلکه همسو با روند تحولات جهانی به سمتی پیش برود تا هماهنگی‌های بیش‌تری بین کشورها برای یک هدف مشترک یعنی حفظ محیط زیست کره زمین شکل بگیرد و مهم است ایران با توجه به پیشینه تاریخی اثر گذار خود، جایگاه محوری خود را در این زمینه بازیابی کند.

متاسفانه باید گفت ایران نه تنها به اهداف مشترک جامعه جهانی دست نیافته است بلکه عدم توجه به شاخص‌های توسعه پایدار منجر به خسارات عمده به بخش آب، جنگل‌ها، مراتع و تالاب‌ها، نابودی منابع آب زیرزمینی، آلودگی منابع آب‌های سطحی، فرسایش خاک، فقدان مدیریت اصولی دفع پسماند و ... شده است، پس نتیجه می‌گیریم تمامی خساراتی که بر پیکره‌‌ی محیط زیست وارد آمده است هیچ سنخیتی با قرار گرفتن در راستای برنامه‌ها و اهداف توسعه هزاره در ایران نداشته و ندارد و همه‌ی این مسائل گواهی است بر این‌که کشور ایران در راستای دستیابی به اهداف توسعه هزاره با فقدان مدیریت و عدم برنامه‌ریزی‌های مطلوب و راهگشا سیر کاستگی را در پیش گرفته و با شکست مواجه شده است!

یادداشت: اکبر بابایی


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

پارک کیو خرم آباد میزبان المپیاد استعدادهای برتر دو اتلون دختران کشور / تاکنون 11 استان اعلام حضور کرده‌اند

پرداخت خسارات‌ ناشی از نوسانات برق برای مشترکین خانگی از یک ماه آینده آغاز می‌شود

افزایش 10 برابری ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی و تدوین ضوابط جدید شهرسازی خرم‌آباد

انعقاد تفاهم نامه مدیریت مصرف آب در لرستان با سازمان های مردم نهاد

مامور قلابی گاز در خرم‌آباد دستگیر شد

ثبت 60 هزار حادثه آب در سامانه 122 لرستان

سارق 2 هزار میلیاردی در لرستان دستگیر شد

لرستان آماده برگزاری مسابقات المپیاد استعداد های برتر ورزش کشور در رشته دو اتلون بانوان

دستور صریح دادستان لرستان برای برخورد با قاچاقچیان زغال

افتخارآفرینی دانش‌آموزان لرستان در جشنواره خوارزمی

مهارت‌آموزی 551 دانش‌آموز لرستانی در طرح «هم نوا»

تثبیت بیش از 6 هزار هکتار از اراضی کشاورزی لرستان

مراسم چهلم بانوی دانش و اخلاق، زنده‌یاد دکتر رشیدیان، در دانشگاه لرستان برگزار می‌شود

وعده‌ای که زمین نماند؛ تحقق آرزوهای دانش‌آموزان عشایری در کمتر از شش ماه

ویدیو| سبا پلی میان آموزش، خانواده و آینده انرژی؛

پیگیری برای تزریق اعتبار 2 برابری به پروژه راه‌آهن خرم‌آباد

تلاش های شبانه روزی استاندار لرستان برای جذب سرمایه‌گذار ستودنی است

تعاونی ها نقش موثری در تقویت سرمایه گذاری برای تولید دارند/ نقش موثر استاندار در تقویت تعاونی ه

توسعه استان با وفاق و همدلی برای ارتقا جایگاه استان در بخش های مختلف به دست می آید

دعوت از نخبگان فناور برای شرکت در جشنواره ملی شیخ بهایی با مجموع جوایز بیش از 4 میلیارد تومان

نخستین عمل آنژیوپلاستی شریان مثانه در خرم‌آباد با موفقیت انجام شد

لزوم تکمیل سریع نهالستان بام خرم‌آباد و افزایش تولید نهال

وقتی درمان، درد می‌فروشد

هشدار منابع طبیعی لرستان به متخلفان کشت گیاهان ممنوعه و تصرف اراضی ملی

پاسگاه حفاظتی «سپیددشت» افتتاح شد

تشکیل پرونده تعزیراتی برای نانوایی‌های متخلف خرم‌آباد

افتتاح آزمایشگاه آزمون 17025 در خرم آباد

24 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در شبکه برق روستایی

چهارمین رویداد انرژی با محوریت فرهنگ‌سازی مصرف برق در مشهد برگزار می‌شود

کشف و ضبط یک قبضه اسلحه از شکارچی غیر مجاز در شهرستان چگنی

4 پروژه اصلاح شبکه آب در خرم‌آباد اجرا می‌شود

خرم‌آباد در مسیر تبدیل به مقصد نوظهور گردشگری سلامت

لرستان در مسیر تبدیل به قطب گردشگری سلامت کشور

رشد 100 درصدی جمع‌آوری ماینرها در لرستان

مدرسه شهید امیرعلی حاجی زاده در نورآباد بهره‌برداری شد

صادرات بیش از 9 میلیون کیلوگرم فرآورده های خام دامی از مبدأ لرستان به 12 کشور جهان/گسترش خدمات دامپزشکی، ضرورت سلامت غذایی

عرصه بر سوداگران مرگ تنگ‌تر از همیشه/دستگیری 9 قاچاقچی اصلی مواد مخدر در لرستان

پرداخت بیش از 90 درصد خسارت مشترکان خانگی

اختلاط هدفمند گندم خارجی با داخلی، گامی مؤثر در ارتقای کیفیت نان

آغاز اجرای آزمون دوره‌ای صحت عملکرد نازل‌های سی ان جی در لرستان

2 میلیارد کالای احتکار شده در خرم‌آباد کشف شد

8300 کنتور هوشمند برق در مراکز تجاری لرستان نصب شد

234 کیلوگرم انواع مواد مخدر در لرستان کشف شد

افتتاح تقاطع غیرهمسطح امام رضا (ع) شهر خرم‌آباد 8 ماه زودتر از موعد+تصاویر

لحظه برقرارى ارتباط با حادثه‌دیدگان سقوط بالگرد هلال‌احمر در اشترانکوه لرستان / یک نفر از حادثه دیدگان جان باخت+فیلم

وقوع حادثه برای بالگرد هلال‌احمر در اشترانکوه/شهادت یکی از اعضای کادر پروازی بالگرد

عملیات ساخت خانه کشتی بیرانشهر به زودی آغاز خواهد شد

پایان عملیات کنترل بیولوژیک آفات در 4005 هکتار از اراضی لرستان

برگزاری 360 برنامه در هفته ملی کودک لرستان

راه‌اندازی 32 دستگاه سامانه تله‌متری تأسیسات آب روستایی در لرستان