آخرین مطالب

گوشه شهنشاه، روستایی برای پاییزگردی/ اینجا تاریخ و طبیعت دست به دست هم داده است گزارش

گوشه شهنشاه، روستایی برای پاییزگردی/ اینجا تاریخ و طبیعت دست به دست هم داده است

  بزرگنمایی:
روستای گوشه شهنشاه خرم‌آباد، دیاری که هم آغوش تاریخ و طبیعت است.

روستای گوشه شهنشاه خرم‌آباد، دیاری که هم آغوش تاریخ و طبیعت است.
به گزارش تمدن لر، خیلی‌ها روستای گوشه شهنشاه خرم‌آباد را به نام انارهایش می‌شناسند. روستایی در خرم‌آباد که هم آغوش تاریخ و طبیعت است، بهار دل‌انگیز و پاییز فریبایی دارد، سرخی انار و باغ‌هایی که اطراف روستا را احاطه کرده است، ترغیبت می‌کند که به داخل روستا بروی، اما به جز انارها، اینجا چیزهای قشنگ‌تری هم وجود دارد. درخت سرو کهنسال و تنومندی در مرکز این روستا قرار دارد که آشیانه لک‌لکی بر فراز آن بنا شده است. ساکنان روستا، این پرنده و آشیانه‌اش را خیلی دوست دارند و مراقبش هستند چراکه از زمان پدران و پدربزرگ‌هایشان در این روستا آشیانه ساخته شده و البته توسط میراث‌فرهنگی لرستان به ثبت ملی رسیده است. خیلی‌ها هم معتقدند این لک‌لک، نماد خوش‌یمنی برای روستاست.

حکایت زیبایی‌های گوشه شهنشاه به باغ‌های انار و درخت سرو کهنسال و آشیانه لک‌لکی پیر، ختم نمی‌شود.فقط کافی است به روبه‌رو و چندگام جلوتر نگاه کنی، روبه‌رویت مقبره‌ای تاریخی است و چند قدم پایین‌تر از سرو کهنسال، کاروانسرای بزرگ و تاریخی گوشه شهنشاه، خودنمایی می‌کند. این روستا از سطح دریا 1400 متر ارتفاع دارد و آب و هوای آن در فصول بهار و تابستان مطبوع و دلپذیر و در فصول پاییز و زمستان، سرد و خشک است.

روستای گوشه شهنشاه به دلیل واقع شدن بقعه شجاع‌الدین خورشید (ﺳﺮﺳﻠﺴﻠﻪ ﺍﺗﺎﺑﮑﺎﻥ ﻟﺮ) به گوشه‌ شهنشاه مشهور شده است. از راه‌پله‌های این مقبره باید چندپله با کمی احتیاط بالا بروی، روی سقف بقعه که می‌ایستی، زیبایی‌ها و سکوت دل‌انگیز این روستا را بیشتر حس می‌کنی. اینجا هنوز خیلی شلوغ نشده است، شاید به دلیل فاصله 15کیلومتری‌اش تا خرم‌آباد برای چند طبقه‌سازی و شلوغ شدن این روستا، عجله نکرده‌اند، مردم آرام و زحمت‌کشی دارد که بیشترشان به کشاورزی و دامداری مشغولند.

در کنار بقعه شجاع‌الدین خورشید، گورستانی قدیمی با سنگ ‌قبرهای کهن وجود دارد که بر روی آن‌ها آیاتی از قرآن کریم، خط کوفی و نقش‌های برجسته، کنده‌کاری شده است. این آرامگاه در زمان شاهوردی‌خان آخرین اتابک لر ساخته شده است، شجاع‌الدین خورشید به مدت 30 سال از آخر قرن پنجم تا اوایل قرن ششم هجری قمری بر ایالات لر کوچک فرمانروایی کرده و بواسطه عدالت و دادگستری، مقبره او مورد احترام اهالی بوده است. در همین گورستان نیز، درخت توت کهنسال و زیبایی وجود دارد که توسط میراث‌فرهنگی لرستان به ثبت ملی رسیده و محافظت می‌شود. در مورد ساختار بقعه شجاع‌الدین خورشید باید گفت که شکل مقبره مستطیلی و پلان داخلی آن هشت ضلعی و هر ضلع آن 2,5 متر است. سبک معماری گنبد آن دو پوسته و مواد و مصالح به کاررفته در آن سنگ، آجر، ملات، گچ و ماسه آهک است و گنبدش 12 متر ارتفاع دارد. البته رنگ زیبای بنا هم جذابیت ویژه‌ای در این روستا دارد. این بقعه به شماره 1920 در سال 76 در فهرست آثارملی به ثبت رسیده است.

چندقدم آن طرف‌تر، ناخودآگاه ساختمانی با سردر ثبت شده، نگاهت را به خود جلب می‌کند؛ ﮐﺎﺭﻭﺍﻧﺴﺮﺍی گوشه شهنشاه. این کاروانسرا از جمله آثار به جامانده از دوره صفویان است که در کنار مقبره شجاع‌الدین خورشید قرار ﮔﺮﻓﺘﻪ، ساختمان ﮐﺎﺭﻭﺍﻧﺴﺮﺍ دارای 15 اتاق و صحنی به اندازه 300 مترمربع است. کل ساختمان به ﺩﻭ بخش تقسیم شده که بخش پشت ﮐﺎﺭﻭﺍﻧﺴﺮﺍ محل نگهداری چهارپایان و بخش جلویی از اتاق‌های 9 مترمربعی تشکیل شده که محل استراحت مسافران بوده است. این بنا هم به شماره 1921 شهریور 1376 درفهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. البته ﺩﻭ ﺩﺭﺧﺖ ﺑﻨﻪ و ﯾﮏ ﺩﺭﺧﺖ ﺯﺭﺑﯿﻦ نیز ﺍﺯ ﺟﺎﺫﺑﻪ‌ﻫﺎﯼ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺭﻭﺳﺘﺎﯼ ﮔﻮﺷﻪ هستند ﮐﻪ ﺩر سال 87 در ﻓﻬﺮﺳﺖ آثار ﻣﻠﯽ ﺑﻪ ﺛﺒﺖ ﺭﺳیده‌اند.

این روزها، روستای گوشه، شاهد اجرای طرح هادی در اطراف این بناهای تاریخی و طبیعی است، با تلاش‌هایی که صورت گرفته، این روستا بیش از گذشته معرفی شده و در فصل پاییز به واسطه باغ‌های انارش، بسیار پرتردد می‌شود و البته انار این روستا از جمله انارهای معروف لرستان است. این روستا به واسطه برخورداری از آب و هوای مطبوع، طبیعت بکر، بناها و آثار تاریخی و طبیعی، پتانسیل‌های ویژه‌ای برای گردشگرپذیری دارد اما برای ایجاد زیرساخت‌های گردشگری در این روستا، باید کارهای زیادی صورت گیرد.  

نیلوفر قربانی از جمله افرادی‌ است که به گفته خودش، این روستا و زیبایی‌های خاصش از جمله بقعه تاریخی و باغ‌های انارش، برایش جذابیت دارد و سالی چندبار به این روستا می‌آید. او معتقد است که روستای گوشه شهنشاه به واسطه این ظرفیت‌ها و مردم آرام و سخت‌کوشی که دارد می‌تواند به یک روستای گردشگرپذیر تبدیل شود.

احترام بازگیر هم با بیان اینکه در قبرستان قدیمی گوشه و در کنار بقعه شجاع‌الدین خورشید، برخی از نزدیکان خانوادگی‌اش سالیان پیش دفن شده‌اند، می‌گوید: در دوران کودکی‌اش هروقت با بزرگترها به این روستا می‌آمده، به او می‌گفتند این آرامگاه تاریخی است و برخی گذشتگان آنها به دلیل کوچ و ییلاق و قشلاق در این روستا که در مسیر ایلات بوده، دفن شده‌اند و این گورستان خاطرات بزرگترها را برایشان زنده می‌کند.

به گفته او، لک لک و درخت پیر این روستا نیز از قداست و احترام خاصی نزد بزرگترها و ساکنین این روستا، برخوردار بوده و لازم است اقدامات بیشتری برای محافظت از آن صورت گیرد.

رحیم قائدرحمت نیز معتقد است این روستا از جمله روستاهای پرظرفیت برای گردشگری و حتی اقامت گردشگران است.

به گفته او، باغات انار، انجیر، آرامش روستا، زیبایی‌های تاریخی و... این روستا ظرفیت‌های بالقوه‌ای برای گردشگرپذیری هستند، اما نیازمند برنامه‌ریزی و جذب سرمایه‌گذار هستند.

حجت‌اله عباسیان معاون گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان نیز در این خصوص می‌گوید: در سال‌های اخیر پیگیری‌ها و همکاری‌های زیادی برای جذب سرمایه‌گذار به منظور توسعه گردشگری در این روستا صورت گرفته است. علاوه بر این با راهنمایان دفاتر خدمات گردشگری نیز در خصوص معرفی این روستا، مذاکرات و پیگیری‌هایی داشته‌ایم.

 او ادامه می‌دهد: در سال‌های اخیر نیز زمینی برای استقرار موتورهای چهارچرخ از طرف بخش خصوصی اختصاص یافته و به ارائه خدمات تفریحی به گردشگران می‌پردازد.

به گفته عباسیان، یک درخواست نیز برای ایجاد مجتمع گردشگری در این روستا به اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان ارسال شده که تمامی همکاری‌های لازم برای ساخت این مجتمع انجام می‌گیرد چراکه برنامه و نگاه ما، توسعه زیرساخت‌های گردشگری به ویژه در روستاهای گردشگرپذیر است و روستای گوشه شهنشاه از جمله روستاهای دارای ظرفیت گردشگرپذیری در مرکز استان است.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اظهار امیدواری می‌کند: با وجود خانه‌های قدیمی در این روستا البته به شرط برخورداری از استحکام لازم و تایید بنیادمسکن، می‌توان از خانه‌های این روستا برای ایجاد اقامتگاه بوم‌گردی، استفاده کرد.
گزارش : فاطمه کردغلیوند


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

مسکن و اشتغال جامعه ایثارگر نیازمند حمایت ویژه است

پرداخت 49 میلیارد تومان تسهیلات خوداشتغالی به دانشجویان و دانش‌آموختگان

آغاز متفاوت اختتامیه جشنواره رسانه‌ای «بر بلندای حضور» با هنرنمایی قدیمی‌های تئاتر لرستان

برخی از ادارات استان مقید به رعایت قانون «م.الف» نیستند

لزوم ایجاد بازارچه دائمی برای مشاغل خرد خانگی در لرستان

کسب رتبه برتر مدیرمسئول پایگاه تمدن لر در جشنواره «بر بلندای حضور»

نامگذاری روز عملیات حاج عمران تحت عنوان «روز لرستان»

شرکت 17 هزار لرستانی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش

نقش معلم در جامعه

لزوم برخورد با استخدام‌های غیرقانونی از سوی دستگاه‌های نظارتی

گامی دیگر برای ثبت جهانی قلعه فلک‌الافلاک خرم‌آباد

ورود سامانه بارشی از روز چهارشنبه در لرستان

بهره برداری از سدهای کمندان و تاج امیر در سال جاری

زندگی‌نامه 204 شهید کارگری لرستان تألیف می‌شود

مشاهده شدن گونه ارزشمند و نادر پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های استان لرستان +فیلم

ممنوع شدن ورود گردشگران به تونل برفی ازنا

تأکید استاندار لرستان بر جلوگیری از خام‌ فروشی سنگ‌های معدنی

تا کنون موردی از بیماری «تب کریمه کنگو» در لرستان مشاهده نشده است

تعیین تکلیف اعتبارات عمرانی و هزینه‌ای در استان

توسعه وضعیت گردشگری در روستای بیشه

کشف جسد غرق شده جوان پلدختری در رودخانه سیمره

برقراری دو پرواز فوق العاده در فرودگاه خرم آباد

هوشمندسازی 30 درصد چاه‌های لرستان

خیبر یک جلسه از همراهی تماشاگران محروم می‌شود

افزایش 35 درصدی بارگیری راه‌آهن لرستان در نخستین ماه سال

اجرای 425 میلیارد تومان طرح آبرسانی در روستاهای لرستان

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی شبکه آبیاری و زهکشی سد حوضیان

نهایی شدن مسائل ثبت جهانی قلعه فلک الافلاک تا مردادماه

لرستان آماده برگزاری جشن‌های دهه کرامت

تمدید مهلت ارائه اظهارنامه مالیات ارزش افزوده در لرستان

روش های آنلاین و جدید ثبت خرابی تلفن ثابت در مخابرات منطقه لرستان تشریح شد

185 میلیون متر مکعب آب شرب در لرستان تولید شد

52 دستگاه حفاری غیرمجاز در لرستان توقیف شد

کشف اخلال در نظام اقتصادی به ارزش 50 میلیارد ریال لرستان

قاتل زباله گرد در الشتر دستگیر شد

خارج کردن جسم خارجی از بینی کودک دلفانی

سال گذشته حدود 70 هزار نفر در بیمارستان های صحرایی استان ویزیت شدند

آغاز ضبط مناظرات دور دوم انتخابات؛ اوایل هفته آینده در لرستان

ارائه ی خدمات تخصصی در مناطق محروم وظیفه ی ماست

برپایی بیمارستان تخصصی صحرایی شهدای حاج عمران در منطقه فرهادآباد شهرستان دلفان

از سهم استان برای پروژه راه‌آهن کوتاه نمی‌آییم

اقدام لازم برای حفظ اموال فرهنگی در بروجرد

10 اردیبهشت آخرین فرصت ارسال اثر به رویداد ملی جوانی جمعیت

تجمع مردم خرم آباد در حمایت از اجرای طرح نور

رئیس جدید دانشگاه آزاد اسلامی لرستان منصوب شد

تاسیس شهرداری منطقه 4 و دو سازمان در شهرداری خرم آباد

برگزاری نخستین نشست تخصصی شعر معاصر بنیاد ایران شناسی شعبه لرستان در سال 1403

بسته‌های همراه اول ویژه حج 1403 اعلام شد

سپاه برای برطرف کردن مشکلات لرستان در کنار دولت است

کنکور بسترساز پیشرفت‌های علمی است که باعث حماسه «وعده صادق» شد