آخرین مطالب

چرخش اقتصاد لرستان با "گردشگری آب" گزارش

چرخش اقتصاد لرستان با "گردشگری آب"

  بزرگنمایی:
گزارش: سمیرا عزیزی

به گزارش پایگاه خبری تمدن لر به نقل از خبرگزاری فارس ، در عصر کنونی، صنعت توریسم به عنوان یکی از پایه‌های اصلی و اساسی اقتصاد در تمامی کشورها و به‌ویژه ایران شناخته شده است چراکه منبعی مهم برای کسب درآمد محسوب می‌شود. در این میان فرآیند مذکور با تنوع‌های زیادی مواجه شده و این روزها مقوله گردشگری آب مورد توجه ویژه توریست‌ها قرار گرفته است.

سمیرا عزیزی، لرستان یکی از استان‌های با منابع آبی فراوان مانند تالاب‌ها، رودها، چشمه‌ها و آبشارها است و پتانسیل‌های مذکور می‌توانند به‌عنوان ظرفیت‌های ویژه استان در راستای گردشگری آب به‌کارگیری شوند.

آب‌گردشی یا گردشگری نه تنها موجب رونق اقتصادی منطقه می‌شود، بلکه می‌تواند دلیل خوبی برای بالا نگه داشتن کیفیت آب باشد، بنابراین با توجه به اهمیت منابع آبی، می‌بایست مورد نگاه ویژه مسوولان قرار گیرد.

توجه به گردشگری آب، گامی موثر در راستای توسعه پایدار لرستان

در همین خصوص عطا حسن‌پور، پژوهشگر اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری لرستان و دانش آموخته دکتری باستان شناسی با بیان اینکه آب، هسته‌ نخستین آفرینش، جوهره‌ وجودی انسان و مهم‌ترین عنصر تشکیل‌دهنده‌ کره زمین است، به خبرنگار فارس گفت: آب، آفرینش و آبادانی واژگان دیرپای شکل‌گیری هستی‌ محسوب می‌شوند.

به گفته وی ایرانیان باستان در این سرزمین کم آب و نیمه بیابانی همواره آب را گرامی و عزیز داشته‌ و ارزش آن را به خوبی دانسته‌اند.

حسن‌پور با اشاره به اینکه اهمیت آب در اساطیر کهن تا حدی است که ایرانیان برای نگهبانی از آن، الهه‌ای به نام آناهیتا را متصور شده‌اند، اضافه کرد: این اعتقادات از دوران باستان تا اسلام نیز ادامه داشت و به‌جایی رسید که آب را مِهر حضرت فاطمه دانسته‌اند.

این محقق و از نویسنده‌های کتاب "گنجینه آب لرستان" خاطرنشان کرد: در باور مردمان این سرزمین نگاه معنوی به آب جایگاه مرتفعی دارد و در طول تاریخ ایران زمان و شیوه‌ اجرای آن پیوندی میان آب و گردشگری برقرار می‌سازد و انگار حلقه‌ مفقوده گذشته و زمان حال است.

وی با یادآوری اینکه نظر بیشتر تئوریسین‌های صنعت توریسم این است که گردشگری بدون آب معنی و مفهوم دیگری می‌یابد، گفت: هم‌اکنون از آب گرم‌های معدنی تا رودهای خروشان، دریاچه و تالاب، چشمه‌سار و آبشار، غارهای آبی و موجودات غارزی، ورزش‌های آبی و ماهیگیری تنها گوشه‌ای از مقوله آب گردشگری در صنعت توریسم محسوب می‌شوند و اکثر کشورهایی که چرخ اقتصادشان از این طریق می‌چرخد، آب را سنگ بنای گردشگری قرار داده‌اند.

حسن‌پور تصریح کرد: تنوع آب‌بناهای کهن موجود کشور در لرستان بسیار چشم‌گیر بوده و توجه گردشگران زیادی را در دنیا به خود جلب کرده است و از جمله این نمونه‌ها پایاب، گاوچاه، سد یا بند، یخچال، قنات، پل، کانال و تونل‌های آب‌بَر، حوض‌های دست‌کَند، مهرآوه، آسیاب و آب‌انبار هستند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه این سازه‌های آبی تاریخی تحت عنوان گنجینه آب، نقش بی‌بدیلی در میان حادثه‌های تاریخی- طبیعی ایفا می‌کنند، ادامه داد: در پکیج‌های گردشگری استان‌هایی مانند یزد، کرمان و کاشان، بازدید از این قبیل آثار در اولویت قرار دارد.

این پژوهشگر حوزه آب اظهار کرد: با توجه به آمار، سالانه حدود 12 میلیارد مترمکعب آب شرب و شیرین از لرستان خارج می‌شود؛ درحالی‌که اجازه‌ برداشت کافی از آن به کشاورزان این استان داده نشده و امکان احداث سدهای بزرگ و نیروگاه برق‌آبی بر روی رودخانه‌های آن وجود ندارد، بنابراین در چنین شرایطی صنعت گردشگری، تنها راه بهره‌مندی از این ثروت و فرصت جاری است.

وی اضافه کرد: خوشبختانه جریان رودخانه‌های لرستان و محل زایش سراب‌ها و تالاب‌ها با رشته‌کوه‌های درهم‌ تنیده و جنگل‌های زاگرس، طبیعتی خارق‌العاده آفریده که دل هر بیننده‌ای را می‌رباید؛ در این راستا تنگه‌های "شیرز"، "لی‌لی"، "هلد"، "نی‌گاه"، "دره خزینه"،" کول راد" و "شوه خو" می‌توانند به‌عنوان پکیج‌های بی‌‌نظیر گردشگری نقش کلیدی ایفا کنند.

 

حسن‌پور با یادآوری اینکه در هیچ کجای کشور یازده تالاب متنوع در یک مکان وجود ندارد، بیان کرد: کمتر نقطه‌ای از کشور را سراغ داریم که دارای ده‌ها پدیده ژئوتوریسمی باشد یا بیش از هزار سازه آبی تاریخی در آن خودنمایی کند، اما متاسفانه با وجود استقبال پرشور گردشگران از این ظرفیت‌ها، لرستان سودی از این حضورها نبرده و اقدامی نیز برای ساماندهی تورهای ورودی به استان و دریافت هزینه از آنان صورت نگرفته است.

 

این دکترای باستان‌شناسی عنوان کرد: در بسیاری مواقع شاهدیم که شمار زیادی گردشگر داخلی، از مکان‌های طبیعی و زیبای لرستان بازدید و دیدن می‌کنند، اما این سفرها چیز خاصی نصیب استان یا جوامع محلی نمی‌‌کند و تنها برآیند آن‌ها، رهاسازی پسماند و زباله در عرصه طبیعت و تخریب محیط‌زیست انسانی و جانوری منطقه خواهد بود.

 

وی بیان کرد: همان‌طور که می‌دانیم امکانات دولتی محدود و جذب سرمایه‌گذار برای تمامی این آثار امری سخت یا غیرممکن بوده و در عین حال نیز وضعیت اسف‌بار و وحشتناک بیکاری به‌ویژه در جوامع روستایی درد گرانی است؛ بنابراین طی شرایط کنونی، جوامع محلی به خاطر حضور دائم و تسلط کامل به محیط پیرامون، می‌توانند بهترین متولی و بهره‌بردار از بخش گردشگری آب باشند.

حسن‌پور تصریح کرد: می‌توان خیلی راحت و سریع، بخش گردشگری آب را با تقویت آنان، دادن آموزش‌های لازم و مدیریت صحیح به درآمدزایی رساند و زمینه اشتغال صدها نفر از روستاییان محروم لرستان را فراهم کرد.

امید می‌رود که مسوولان مربوطه با رعایت اصول علمی از ظرفیت فوق‌العاده جوامع محلی و آب‌های سطحی بهره‌مند شده و گامی موثر، مثبت و ماندگار در راستای توسعه پایدار استان و نهایتا تقویت صنعت توریسم بردارند.

در پایان گفتنی است که می‌توان با ایجاد خلاقیت و محصولات جدید در این نوع از گردشگری و پرداختن به فعالیت‌های فرهنگی مبتنی بر آب، زمینه جذب توریست‌های داخلی و خارجی را فراهم کرد، البته شایان ذکر است که این موضوع نیازمند سرمایه‌گذاران خلاق دارد و بخش خصوصی، بومیان و مردم محلی می‌توانند در قالب شرکت‌های تعاونی در این بخش سرمایه‌گذاری کنند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کسب مقام اول ورزشکار لرستانی در مسابقات انتخابی تیم ملی کاراته

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران بیشترین رشد منابع را رقم زد

ضد عفونی و لایروبی آبشخورهای مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست لرستان

پیش بینی ذخیره 600 هزار تن گندم در لرستان

صادرات 20 تنی ماهی ظرف یک ماه اول سال

کلاهبردار سکه‌های تقلبی در الیگودرز دستگیر شد

گام بزرگ بانک رفاه کارگران در احیای واحد های تولیدی وصنعتی وجهش تولید در لرستان

سفر ارزیاب یونسکو به لرستان برای ثبت جهانی«فلک‌الافلاک»

ابلاغ نرخ جدید کرایه تاکسی به فرمانداری خرم آباد

سامانه نسخه الکترونیک در حال به‌روزرسانی‌ست/پذیرش موقت نسخه‌های الکترونیکی

تماشاخانه سیار کانون میهمان کودکان و نوجوانان خرم آباد

بهره برداری از 71 طرح درمانی طی دو سال گذشته در لرستان

آسفالت 87 کیلومتر از راههای روستایی لرستان

اعضای انجمن صنفی فعالان رسانه ای لرستان،بازرس اصلی و بازرس علی البدل خود را انتخاب کردند

استقرار دائمی بالگرد اورژانس 115 در فرودگاه خرم آباد

مبارزه با علف‌های هرز در سطح 113 هزار هکتار مزارع گندم لرستان

بازنشستگی بیش از 1700 کارگر لرستانی در مشاغل سخت و زیان‌آور

برگزاری نشست سرپرست ورزش و جوانان لرستان با دبیران سمن های جوانان

کشف انبار لوازم خانگی 12 میلیاردی قاچاق در خرم آباد

یک میلیون و 232 هزار لرستانی زیر چتر حمایت بیمه سلامت

تیم خرم آباد با شایستگی قهرمان مسابقات کشتی فرنگی نونهالان استان

راهپیمایی جمعه خشم در سراسر لرستان برگزار می‌شود

تفاهم نامه ی همکاری بسیج رسانه استان با سازمان فنی و حرفه ای لرستان

تمدید مهلت تبدیل مجوزهای کاغذی به الکترونیک تا پایان اردیبهشت‌ماه

جریمه 67 میلیارد ریالی قاچاقچی پوشاک در خرم آباد

اخراج 247 تبعه خارجی از لرستان طی سال گذشته

انجام 65 کیلومتر روکش آسفالت در جاده‌های پلدختر

آغاز عملیات ساخت تقاطع سه سطحی بلوار 60 متری به بلوار امام رضا(ع) خرم آباد

تقاطع غیرهمسطح شهدای جاویدالاثر، الگوی مناسب برای کار جهادی است

تلاش‌های جهادگونه قرارگاه خاتم‌الانبیا قابل تقدیر است

احداث بیش از هزاران کیلومتر آزادراه توسط قرارگاه خاتم‌الانبیاء

گزارش تصویری آیین افتتاحیه پروژه تقاطع غیر همسطح شهدای جاویدالاثر خرم آباد

بازدید بیش از 11 هزار نفر از قلعه فلک‌الافلاک در تعطیلات عید فطر

تاکید رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز

تشیع پیکر شهید مجتبی نعمت پور در زادگاهش

اطلاعیه فرماندهی انتظامی لرستان پیرامون طرح حجاب و عفاف از روز شنبه

انتقال خون لرستان سه رتبه نخست کشوری را کسب کرد

آزادی 20 نفر از زندانیان جرایم غیر عمد لرستان با عفو رهبری

پلمب یک مرکز غیرمجاز زیبایی و لیزر در خرم‌آباد

دستگیری شبانه‌ شکارچیان قبل از هر گونه تخلف در منطقه شکار ممنوع هشتاد پهلو

73 درصد خانوارهای لرستانی از طرح کالا برگ فجرانه بهره مند شدند

صدور 52 هزار گواهی حمل بهداشتی دام زنده و فرآورده‌های دامی در لرستان

افزایش نرخ کرایه تاکسی خرم‌‌آباد تا زمان تصویب نرخ جدید ممنوع است

علت فوت دکتر «پرستو بخشی» اعلام شد

چهل و ششمین زمین چمن آموزش‌وپرورش در لرستان افتتاح شد

1995 هکتار از اراضی کشاورزی لرستان تثبیت شد

سربلندی بیمه سلامت لرستان در پرداخت به موقع مطالبات به موسسات تشخیصی درمانی با مساعدت بانک رفاه

کشف 10 تن زغال و چوب درختان بلوط در خرم‌آباد

جابه‌جایی بیش از 127 هزار مسافر از طریق ناوگان عمومی لرستان

177 مرکز متخلف تهیه و توزیع مواد غذایی در لرستان پلمب شد